E-003690. Nádasdy-Kúria Eladó!

company_logo

325 000 000

Ft

406 250 Ft/m²

Kategória:

Eladó; Ingatlan; Ház 

Feladás dátuma:

ápr 13., 13:51
Ingatlanközvetítő

Tulajdonságok

Szobák száma:
5+ szoba

Méret:
800 m²

Állapot:
Felújítandó

Fűtés típusa:
egyéb

Szintek száma:
3

Lift:
Nincs

Ingatlan típusa:
tégla

Kilátás:
udvari

Erkély, terasz:
Van

Parkolás:
Udvarban

Kert:
kertkapcsolatos

Kert mérete:
68784  m2

Tulajdonjog/ bérleti jog:
Tulajdonjog

Leírás

E-003690. Fejér megye, Lepsényben Nádasdy-kúria eladó!

Lepsény Fejér megye dél-nyugati részén, Veszprém megye határán, az Enyingi-hátságon fekvő település, mely fontos utak és vasútvonalak kereszteződésénél alakult ki. A Balatontól mindössze 6 km-re lévő községnél találkozik a Nagykanizsa-Budapest fővonal a Győr-Veszprém-Dombóvár vasútvonallal. A település előnyös földrajzi fekvéséből adódik kedvező közúton való megközelíthetősége is; mind Budapest és a megyeszékhely, Székesfehérvár és az attól észak- észak-nyugatra fekvő, mind a Veszprém megyei, Balaton parti helyek jó állapotú utakon (M7 autópálya, 7 és 8 sz. főút) nagyon rövid idő alatt elérhetőek.

A csaknem 7 hektáros terület egy csodálatos őspark, melyet egyik oldalról a Cinca-patak határol. Növényzete jelenleg kissé gondozatlan, de benne mintegy 100 db nagy eszmei értékkel rendelkező fa, valamint kb. 20.000 nm füves és kb. 35.000 nm cserjés terület található. A parkban áll egy romos állapotban lévő kápolna és a hozzá vezető kőhíd, valamint kis csónakázótó és sziget is van itt, amelyek eredeti állapota a meder kotrásával visszaállítható. A kastélyparkban valaha lovarda és istálló is volt, ezek mára sajnos már nincsenek meg.

A Nádasdy Ferenc gróf által 1719-ben királyi adományként kapott lepsényi birtokság a kastély, majorság, magtár, lovarda, istálló, uradalmi lakóépületek, stb. fel- ill kiépítésével az 1700-as évek folyamán folyamatosan tették Lepsényt a Nádasdy-birtokok központjává.

A műemlékileg védett ingatlanterület legjelentősebb épülete a kúria épülete. Az épület egy része az idők során teljesen megsemmisült, és a megmaradt épületrész állapota is rohamosan romlott. Az épület többszintes; jelenleg szerkezetkész állapotú. A teljes földszinti hasznos alapterület 800 nm, melyhez 50 nm eredeti építésű és 233 nm alapterületű új építésű pince kapcsolódik. A szintén teljesen beépíteni tervezett tetőtér hasznos alapterülete 600 nm.
A pincefal és a pillérek szerkezetei nagyméretű, tömör téglából falazottak, a földszint hosszfalas szerkezeti rendszerű, a tető pedig hagyományos ácsszerkezettel készült.

A Nádasdy-kúrián kívül található még egy, az 1980-as években épült, jelenleg is jó állapotban lévő, 42 nm hasznos alapterületű, földszintes lakóház (gondnoki épület).
Tekintettel arra, hogy az ingatlan teljes területe és természetesen maga a kúria is műemlékileg védett, a további újjáépítést, a területrendezést és parkrestaurációt csak a műemléki hatóság előírásai szerint lehet végezni.

Az ingatlan jövőbeni hasznosítására a tulajdonosnak többféle elképzelése volt, köztük az idegenforgalmi szempontból kedvező fekvést kiaknázó, a történelmi helyszín szelleméhez méltó komplex lovasturisztikai bázis, illetve egy, a terület nagyságát, minden természeti adottságát és az állami dotáció lehetőségeit kihasználó idősek otthona.

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 133368784

Kapcsolatfelvétel


Ingatlanközvetítő

Utoljára aktív: 1 órája

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re
Jófogás alkamazás QR kód

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn