Eladó Ház, Putnok 280.000.000 Ft

company_logo

280 000 000

Ft

204 380 Ft/m²

Kategória:

Eladó; Ingatlan; Ház 

Feladás dátuma:

tegnap, 17:03
Ingatlanközvetítő

Tulajdonságok

Szobák száma:
1 szoba

Méret:
1370 m²

Állapot:
Felújítandó

Fűtés típusa:
egyéb

Szintek száma:
1

Ingatlan típusa:
egyéb

Kilátás:
panoráma

Erkély, terasz:
Van

Bútorozott-e:
nem

Parkolás:
Udvarban

Költözhető:
azonnal
Tulajdonjog/ bérleti jog:
Tulajdonjog

Leírás

Egy igazi különlegesség a kínálatunkban!

Felújítandó kastély Borsod vármegyében a szlovák határ közelében.
Ősfás rendben tartott parkkal 7,3 ha területen.
Egy kis történeti visszatekintés:
Putnok vára, pontosabban megerősített várkastélya, mely 1427-ben már bizonyíthatóan állt, eleinte a Putnoky család birtokainak védelmét szolgálta.
1834-ben Putnok akkori ura, gróf Serényi Alajos a korszellemnek megfelelően kastélyt építtet a vár helyén úgy, hogy annak romjait elhordatja, ill. részben felhasználja építőköveit.
Az épület utolsó grófi tulajdonosa Serényi Béla és családja 1945-ben hagyta el az országot, ezt követően a kastély kultúrház, gyermeküdülő, görög menekülttábor, hadirokkant otthon, majd szociális foglalkoztató intézet épületeként szolgált.
A klasszicista építészet tipikus példája a kastély, mely égetett téglából épült, falait - melyek vastagsága néhol az 1 métert is meghaladja - a helyén lévő vár építőköveivel is megerősítették. Földszintes épület, domboldalban szabadon áll, park veszi körül,7,3 ha nagyságú területen.
Mivel domboldalba épült, völgyre néző, északkeleti oldala egyemeletesnek tűnik, azonban csak magasföldszintről van szó. Az alsó ablakok nem a földszint, hanem az alagsor ablakai.
A kastély "L" - alakú alaprajzzal rendelkezik, mely egyedülálló a magyarországi Gömörben.
Főhomlokzata a Putnokot Bánrévével összekötő országútra néz. Mindig nyeregtetős volt, de az eredeti cserepeket időközben szürke palára cserélték.15 éve új tetőtszerkezetet kapott ekkor került héjazatként újra cserép az épületre.
A főbejáraton belépve a nagyterembe jutunk, amely eredetileg 6 x 8 méteres volt, de egy közfal kibontásával megnövelték, beleolvasztva a mellette lévő lakószobát.
Mellette egy hálószoba, a dada szobája, e mellett a gyerekszoba található. A gyerekszobától a hátsó bejárat felé találjuk a gróf és grófnő közös hálószobáját, mely az előszobából közelíthető meg. A nagyterem mögött egy folyosó húzódik, amelyről a fürdőszobák nyílnak. A nagyterem mellett, a völgyre néző északkeleti szárnyban egymás mellett két nagyobb helyiséget találunk. Az északkeleti szárnyban háló- és vendégszobákat találunk, köztük azt a helyiséget, amelyet tálalóként használtak. Ebben a szárnyban találjuk a pincébe és a padlásra vezető csigalépcsőt, amely mellett inasszobát rendeztek be.
A kocsibehajtó melletti oldalbejáraton közlekedett elsősorban a személyzet, az ajtó mögötti előtérben rakták le az élelmiszert és a tüzelőnek való fát, melyeket egy hosszabb folyosón keresztül juttattak el a konyhába.
Pontosan a gyerekszoba alatt egy gardróbszoba volt. E mellett, a grófi hálószoba alatt egy inasszobát rendeztek be. A pincében volt még mosdó, mosókonyha, talán ruhaszárító, valamint rengeteg raktárhelyiség. Itt találjuk azt a lebetonozott fülkét is, amelyből egykor alagutak indultak ki.
Állítólag az alagutak egyike egészen Egerig húzódott. Míg az épületben kizárólag sík födémes helyiségeket találunk, a pince donga boltozattal fedett. Néhány teremben még stukkódíszítéseket is találunk, melyek eredeti színezését nem ismeijük. A szobákat parkettázták, de kőborítású padlók is voltak. A pincétől a padlásig húzódó csigalépcső és vaskorlátja eredeti, a lépcső erősen megrongálódott. A lépcső fölött üvegtető található, amely a megvilágítást szolgálta. Ma is láthatunk még az épületben jó állapotban lévő eredeti kovácsoltvas rácsokat, melyek a szellőzőnyílásokat fedik. Ezek az egykori légfűtési rendszer megmaradt elemei.A kastély parkja valamennyi (a magyarországi gömöriek) közül a legnagyobb, ez rendelkezik a legváltozatosabb faállománnyal is. Száz évnél idősebb fákat is találunk még itt. A park, mely eredetileg körül volt kerítve, gyakorlatilag a legjobb állapotban van mind közül.
Hasznosítása sokrétű lehet:
-rendezvény központ,
-múzeum,
-egyébb turisztikai felhasználás,
-cégközpont,
-wellnessközpont,
-idősotthon,
-oktatóközpont,
-kastélyszálloda,
Látogatók számára zárt,megtekintés előre egyeztetett időpontban l

Hirdetés Bejelentése
Hirdetés azonosító: 144227056

Kapcsolatfelvétel


Ingatlanközvetítő

Utoljára aktív: 1 órája

Megosztás

Jófogás mobil applikáció

Töltsd le Jófogás alkalmazásunkat!
Töltsd le alkalmazásunkat

Keress és válogass közel másfélmillió hirdetés közül bárhol is vagy

Töltsd le alkalmazásunkat iOS-re
Töltsd le alkalmazásunkat Androidra
Töltsd le alkalmazásunkat Huawei-re
Jófogás alkamazás QR kód

A Jófogást megtalálod a közösségi oldalakon is!

Jofogas FacebookJofogas InstagramJofogas YoutubeJofogas LinkedIn